Chaufførnyt
Navigation
Besøgende
» Gæster online: 4

» Brugere online: 0

» Antal brugere: 3
» Nyeste bruger: Skovsgaard
Chaufførnyt
Fra fotoalbummet...

Nyeste artikler
DTL Magasinet
Log ind
Indtast brugernavn

KodeordHar du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
Amukurs.dk
Job i Transport
Nordsjaellands Veterantog
Vestsjællands Veterantog
MY Veterantog
Østsjællandske Jernbaneklub
Nettog Hobby
Ny aftale fordobler midler til at beskytte Danmarks mest udsatte kyster
NyhedStaten og en række vestjyske kommuner investerer massivt i at beskytte særligt udsatte kyststrækninger. Over de næste fem år er der afsat godt en milliard kroner.

Kystbeskyttelsen kan i dag ikke holde havet i skak langs den centrale del af den jyske vestkyst. Hvert år tager havet flere meter af kysten. Alene på strækningen mellem Lodbjerg i nord og Nymindegab i syd ligger omkring 10.000 huse til en værdi på cirka 11 milliarder kroner i farezonen, hvis havet bryder igennem klitterne.

Derfor bliver der nu skruet markant op for indsatsen i nye femårige fællesaftaler mellem staten og en række kommuner. Her bliver midlerne til kystbeskyttelse fordoblet.

- Havets voldsomme kræfter har i årevis fået lov at slide for meget på de kyster, der er allermest udsatte. Samtidig står vi over for klimaforandringer. Det øger presset og gør udfordringerne større. Vi er nødt til at sætte kraftigt ind. Med de nye aftaler er det ambitionen, at vi får stoppet kysten i at rykke længere tilbage. Så tusindvis af mennesker på Vestkysten fortsat vil kunne bo trygt med havet som nabo, siger miljøminister Lea Wermelin.

Aftalerne løber frem til 2024 og dækker den 110 km lange strækning mellem Lodbjerg og Nymindegab samt tre mindre strækninger ved Skagen, Lønstrup og Blåvand.

Sand skal beskytte kysterne
Målet for aftalen på den centrale del af Vestkysten er, at kysten skal kunne stå imod en 100-årsstorm og ved Thyborøn en 1.000-årsstorm.

For at beskytte kysten skal der pumpes store mængder sand ind, så havet forenklet sagt æder af sandet i stedet for af kysten. Over de kommende fem år skal der sandfodres med op mod 19 mio. kubikmeter sand.

- Opgaven er så stor, at vi aldrig vil kunne løfte den alene, og det vil have fatale konsekvenser for en kommune som vores, hvis ikke vi har den rette beskyttelse af vores kyst. Med den nye aftale sover vi mere trygt om natten i de kommende fem år, siger borgmester Erik Flyvholm (V) fra Lemvig Kommune, som er én af de syv kommuner, der er indgået aftaler med.

Staten har også afsat cirka 80 millioner kroner i en pulje til diger i Vadehavet og til store kommunale kystbeskyttelsesprojekter de steder i landet, der har de største udfordringer med erosion. Der bliver åbnet for ansøgning til puljen inden sommerferien 2020.

Fakta:


●Staten medfinansierer kystbeskyttelse gennem fællesaftaler med fire kommuner: 110 km mellem Lodbjerg til Nymindegab på den jyske vestkyst med Thisted, Lemvig, Holstebro og Ringkøbing-Skjern Kommune
●Herudover medfinansierer staten også tre mindre fællesaftaler:

●4,6 km ved Skagen med Frederikshavn Kommune
●1,1 km ved Lønstrup med Hjørring Kommune
●5,6 km ved Blåvand med Varde Kommune


●Staten bidrager i de kommende fem år årligt med gennemsnitligt 184,6 mio. kroner til kystbeskyttelsen på de fire aftalestrækninger. Frederikshavn, Hjørring og Blåvand Kommune bidrager hver med 50 pct. af udgifterne i deres respektive aftaler. Thisted, Lemvig, Holstebro og Ringkøbing-Skjern Kommuner bidrager samlet med gennemsnitligt 9,1 pct. af udgifterne til aftaleperioden.


Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet
Der er ikke skrevet kommentarer.
Kommentér
Du skal logge ind for at kommentere.
Vurderinger
Du skal være registreret bruger for at kunne vurdere.

Du skal logge ind for at kunne stemme.

Teksten er ikke vurderet.